Hemligheten

Jag tog nyss ett varmt bad med lite glitter i, åt några skumtomtar och lyssnade på lite julmusik. Lite vardagslyx sådär, det behövs i den sega vardagen.
Inte enarmad idag men ändå inte helt okej, hoppas på att må bättre imorgon.
Och sen är det helg! Eliten-helg! High five på det... ♥

Jag fick en rolig bok av mina kära vänner när jag fyllde år som heter Hemligheten av Dan Josefsson och Egil Linge. Den handlar om: Hur man inleder en relation och får den att hålla. Jag undrade direkt om det var en pik eller inte.. Skämt åsido gullungar! Jag har precis börjat att läsa i den och kan inte annat än o le.
I det första kapitlet kan man läsa om att "Alla behöver närhet" och hur människan är indelad i olika grupper beroende på hur man hanterar relationer..
Det finns 3 olika grupper; 1. Den trygga gruppen. 2. Den otrygga-undvikande gruppen. 3. Den otrygga-ambivalenta gruppen.

Här kommer ett utdrag direkt ur boken om de 3 grupperna:

Personer som tillhör grupp 1, alltså den trygga gruppen, tycker att det är relativt enkelt att komma nära andra människor. De oroar sig sällan för att bli övergivna och upplever inte särskilt ofta att någon vill komma dem så nära att det inte känns bra. Den här gruppen känner sig i allmänhet tillfreds med att vara beroende av andra och har inga problem med att låta andra vara beroende tillbaka. Samtidigt trivs de relativt bra i sitt eget sällskap. 
   De upplever inte ensamhet som något hot, även om de oftast föredrar att vara tillsammans med andra. När de väl gått in i en relation är de nöjda med det, och deras relationer blir i regel långvariga.
Deras vänner har ofta svårt för att ens föreställa sig dem som singlar.

Personer i den otrygga-undvikande gruppen är ofta mycket sociala.
De är bra på att ta folk och är omtyckta av sin omgivning.
Ofta är de måna om sitt yttra och tycker om att hålla sina hem i ordning.
   De brukar vara uppskattade av arbetsgivarna eftersom de ofta är mycket ambitiösa och sköter sina jobb på ett utmärkt sätt. Personer som tillhör den här gruppen känner sig inte riktigt tillfreds med att vara nära andra människor.
De upplever ibland att andra vill vara mer intima än vad de själva tycker känns bra. Därför tenderar de att hålla en viss distans i sina relationer.
   I inledningsskedet av ett förhållande är de måna om sin integritet och tycker inte om när saker och ting utvecklas för fort. I mer långvariga relationer får de ibland höra att de är för perfekta och att de är svåra att komma in på livet.
   När de träffar en potentiell partner och försöker bedöma om en relation är värd att satsa på försöker de ofta tänka sig fram till svaret snarare än att undersöka vad de känner. De styrs alltså mer av tankar än av känslor i sina relationer.
   Personer i den här gruppen tycker inte om att vara beroende av en annan människa, och ser ogärna att någon annan är beroende av dem.
De tror sig klara kriser bättre på egen hand än om de måste samspela med någon annan. När de känner sig pressade i samband med en relation har de en tendens att vilja vara för sig själva. Ibland upplever de ensamheten som en skön vila jämfört med de krav på närhet som ställs i en relation.

Personer i den otrygga-ambivalenta gruppen uppfattas ofta som kreativa, dynamiska personligheter som har nära till känslorna.
De har lätt att bjuda på sig själva och kan till exempel våga berätta privata saker om sig själva också för människor som de inte känner särskilt väl.
   När det gäller relationer är den här gruppen på många sätt den otrygga-undvikande gruppens motsats. De tycker om att komma nära andra människor och har snarare problem med att ibland vilja ha mer närhet än andra är beredda att ge. Kanske har de ibland upplevt att deras starka önskan om närhet har skrämt iväg människor.
   När de försöker komma fram till om en partner är något att satsa på utgår de i hög grad ifrån hur relationen känns, snarare än att försöka tänka sig fram svaret. De styrs alltså mer av känslor än av tankar i sina relationer.
Personer i den här gruppen upplever ett starkt behov av sin partner redan tidigt i en relation. De kan känna sig som en halv människa när de är ensamma.
   När de har en relation på gång oroar de sig ofta för om den potentiella partnerns kärlek verkligen är tillräckligt stark, och för att bli övergivna.
De kan ha lätt för att bli misstänksamma och svartsjuka och om partnern vill ha tid för sig själv kan det väcka en stark oro. När de känner sig pressade och oroliga i en relation vill de ofta ha tät kontakt med partnern (eller sin dejt om det är en ny bekantskap). De kan till exempel vilja höra av sig ofta, trots att detta kan få dem att känna sig klistriga och osjälvständiga.
   I lägen då de inte tycker sig kunna lita på en partner kan de å andra sidan bli starkt avståndstagande och stöta bort partnern. De känner sig då mycket upprivna, ledsna och kanske arga. Ibland kan deras oro för att bli övergivna vara så påfrestande för dem själva att de drar sig för att överhuvudtaget gå in i relationer. Resultatet kan då bli en självpåtagen ensamhet.

Intressant. Och läskigt.
Jag vet precis vart jag ligger. Vet ni?
- Jag tillhör absolut grupp 2, på gott och ont..

Det kan vara så att man känner igen sig i mer än en grupp. 
Det beror på att många av oss i själva verket ligger någonstans mellan de olika grupperna.

Nu är jag hiskeligt nyfiken på nästa kapitel..
Godnatt!


Kommentarer
Postat av: Sandra

Jag tillhör grupp 1.

Verkar vara en intressant bok det där.

2009-11-27 @ 00:50:07
URL: http://sandiebell.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0